I våras (2020) var det andra gången jag fotograferade kommande kollektion åt klädmärket Ullmax, som säljer underställ och fritidskläder. Till katalogen så fotade vi både kläder on location ute i naturen och produktbilder på kläderna i studio. Vi körde även ett gäng bilder i studio med modeller till deras webbshop. I den här bloggposten så postar jag bara bilder från 2019 års plåtning eftersom katalogen från årets plåtning inte är släppt än.
Klädfotografering on location
För detta ändamål så valde vi att fotografera ett par mil utanför Örebro på ett ställe som heter Gårdsjötorp. Här finns det lite stugor, vindskydd, eldstad osv, väldigt passande miljöer för kläderna i fråga.
Modellerna var dels 4 barn i åldrarna 8-10 år och dels professionella modeller som var inhyrda från MIKAS i Stockholm. Det som var bra med denna location var att det fanns en större stuga där vi kunde lasta av alla grejer, make up-artisten Carina Lundgren kunde sminka och styla, och det var även bra för att ta en liten lunchpaus mitt på dagen.
Clik here to view.

Clik here to view.

I och med att det är en hel del olika plagg som ska avverkas på en sån här dag så får man som fotograf vara så tidseffektiv som möjligt, vilket innebär att det är befintligt ljus som gäller. På några enstaka bilder testade jag med ett upplättningsljus men till 99% körde vi befintligt ljus.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Mitt go-to-objektiv för såna här plåtningar är Canon 70-200 f/2.8 IS USM III. Här tillsammans med en Canon 5D Mark IV.
70-200-gluggen och ett 50mm f1.4 var det jag använde hela dagen. Med bildstabiliseringen på 70-200, som är väldigt bra, klarar man sig ganska ofta handhållet men jag blandade handhållet och stativ. Jag ville köra på en bländare mellan 2.8 och 4 för att få ett ganska kort och trevligt skärpedjup. Eftersom vi fotade utomhus dagtid så gav detta tillräckligt korta slutartider och även ett ganska lågt ISO, vilket också är det jag brukar eftersträva. Brus är inget bra! Image may be NSFW.
Clik here to view. Beroende på hur personerna skulle vara placerade i bilden, så blev f2.8 ibland lite för kort, så att båda personerna (om det var två) kanske inte blev skarpa. Det man gör då är att instruera personerna att gå eller placera sig så att man får det resultat man vill ha.
En notis här är att det är extremt tacksamt att fotografera professionella modeller! Det är personer med gott om erfarenhet och som kan sina poseringar och ansiktsuttryck, vilket innebär att jag som fotograf inte behöver instruera dem lika detaljerat som om det är någon med mindre erfarenhet av modellande som står framför kameran. Detta märkte även uppdragsgivaren på så sätt att allting man fotar blir bra på en gång, mer eller mindre. Så om du som uppdragsgivare läser detta så är det ett tips att lägga den extra kostnaden för att anlita en eller flera professionella modeller. Det betalar tillbaka sig i slutresultatet!
Utmananing med färgtemperatur
Det svåraste med en plåtning utomhus är om man har oturen att få växlande väder. 2019 hade vi tur, då var det ungefär samma ljusförhållanden hela dagen. Men i år så var det extremt omväxlande mellan soligt och molnigt. Det innebär inte enbart att mängden/styrkan på det befintliga ljuset ändras, utan även färgtemperaturen på ljuset. Omgivande ljus när det är soligt och omgivande ljus när det är molnigt skiljer sig åt mer än man tror. Våra ögon kompenserar för både ljusstyrka och färgtemperatur, men det kan inte en kamera göra jättebra. Vid solljus, även om man fotograferar i skuggan, så reflekteras även ljus från den omgivande miljön mycket mer. T ex om det är gult, torrt gräs i solen några meter från det skuggade området där man fotar, så färgas ljuset som reflekteras på modellen av detta. Det märkte jag väldigt tydligt på så sätt att hudtonerna blev väldigt gula ibland, då solen tittade fram, och sedan mycket kallare när solen gick i moln. Knepigt läge!
Nu kanske nån tänker ”Auto WB”-läget, men då kan jag lova att man får problem också, för kamerans funktion med automatisk vitbalans gör inte ett perfekt jobb, långt ifrån.
Problemet uppstår i efterbehandlingen, när man ska matcha färgerna på plaggen mot bilder som är tagna i studio. Det slutliga användningsområdet för båda typerna av bilder var i detta fallet en katalog där frilagda studiobilder och ”on location”-bilder ligger bredvid varandra. Därför behöver de matcha någorlunda.
Låt säga att vi har ett underställ som har en viss blå färg. Bilden fotograferad i studio och bilden från när en modell sitter utomhus i naturen måste visa samma blåa färg. Det här innebär att efterarbetet på ett sånt här jobb innehåller mycket maskande och färgkorrigering. Lägg därtill att ljuset utomhus skiftade mellan soligt och molnigt säkert 100 gånger på en dag.
Exempel på före och efter retusch
Bilden nedan är ett utsnitt av en JPG-bild direkt från kameran (jag fotar alltid i RAW+JPG SMALL). Bredvid den är studiobilden på samma strumpor. Som synes matchar de inte särskilt bra. Utomhusbilden har på tok för kall vitbalans. Hela den här bilden finns längre ner i bloggposten, och det svåra här var att mössan som modellen hade på sig matchade närapå exakt med studiobilden medan strumporna befann sig i ett helt annat ljus med andra saker i omgivningen som reflekterade en helt annan färgtemperatur i ljuset, och matchade därmed inte alls med studiobilden. Detta är en omöjlig uppgift för en kamera, när man har varmt och kallt ljus i samma bild. Det GÅR bokstavligt talat inte att få alla plaggen i utomhusbilden att matcha korrekt med studiobilden, så retusch/färgkorrigering är ett måste.
Sorry för nördandet här, men det är liksom lite det min blogg handlar om… Image may be NSFW.
Clik here to view.
Clik here to view.

Och här är efter att jag har justerat färgerna på plagget på bilden tagen utomhus. Jag brukar ofta lägga plagget som ska matchas i ett eget lager i samma bild, då detta gör det enklare att se när man har matchat dem någorlunda.
Clik here to view.

Färdiga bilder
Här har vi ett gäng färdiga bilder från fotograferingen 2019.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Den här sista bilden användes aldrig i katalogen, men jag tyckte den blev fantastiskt bra, och jag har medvetet dragit den åt det kallare hållet då jag tyckte det passade för just denna bild. Det gav en väldigt ”vintrig” känsla som passade bra för kläderna som modellen hade på sig.
The post Fotografering av klädkollektion, Ullmax appeared first on MARKUS P.