Efter kontakt via mail och telefon med Carlhag AB fick jag i uppdrag att fotografera traverser som de installerat och underhåller på Suzuki Garphyttan ett par mil utanför Örebro. Ett lite ovanligt objekt/uppdrag men som inte är helt enkelt för dem att fotografera själva.
Vid en sån här fotografering finns det ingen möjlighet att använda blixtljus. Eller ja, allting går ju, men då behöver man utrustning för några hundratusen samt en väldig massa tid. Traverserna som skulle fotas satt 6-8 meter upp i taket, så därför blev det betydligt enklare att jobba med långa slutartider.
Kamerainställningar
Det befintliga ljuset var inte särskilt bra, och eftersom jag gärna ville hålla mig på bländare 8-11 så blev det slutartider mellan 1,3 och 2,5 sekunder på ISO100 för att få en bra exponering. Det innebär såklart att kameran måste vara HELT stilla. Jag använde därför stativ och självutlösning med tidsinställning på 2 sekunder.
För att mäta ljuset kan man använda kamerans inbyggda ljusmätare genom att ställa kameran på slutartidsautomatik (A-läget). Man väljer då bländarvärde (A = Apterture Priority = bländarprioritet = tidsautomatik) som jag här ställde mellan 8 och 11, så väljer kameran automatiskt rätt slutartid när man trycker ner avtryckaren halvvägs för att ställa fokus och låsa exponeringen. Dock ska man endast se denna slutartid man får som en fingervisning. Personligen brukar jag vilja ha bilderna något ljusare än vad kameran tycker, och det beror även på hur ljuset är i olika delar av bilden som man ska ta och vart man mäter ljuset. Om kameran ville ha slutartiden 1 sekund så ställde jag den t ex på 1,3 sekunder för att släppa in mera ljus och således få en lite mer överexponerad bild. Det kameran mäter in är ganska ”safe” för att inte överexponera och fräta ut några delar av bilden, men jag tycker det kan se aningen dassigt ut.
Efter att ha mätt in ljuset i A-läget så växlade jag till helt manuellt läge och ställde slutartid och bländare så som jag ville ha det. Sen är det bara att fokusera och trycka av och två sekunder senare så tas bilden. Man bör inte hålla i kameran över huvud taget under exponeringen, utan det är bättre att släppa den helt och hållet och se till att man har alla reglage på stativet ordentligt åtdragna för att minimera risken för skakoskärpa. Ett relativt tungt och stadigt stativ är såklart att föredra när man tar bilder med så här lång slutartid.
RAW-framkallning

Övre bilden är exponeringen direkt från kameran. Nedre bilden är efter RAW-framkallning med inställningarna till höger i bild.
Jag fotade lite olika exponeringar, dvs olika slutartider, av samma bilder. Detta pga att det var stora ytor i bilderna som var väldigt olika belysta så jag fick testa mig fram. Om jag har lite olika exponeringar att testa med så ser jag sen i RAW-framkallningen vad som passar sig bäst att jobba med. Antingen får man ljusa upp de mörka partierna i bilderna eller försöka rädda de partier som är något överexponerade genom att dra ner högdagrarna.
I dessa bilder funkade det rätt bra med att jobba med de bilderna som var något överexponerade i de ljusaste partierna så att jag fick hyfsad täckning i skuggorna. Det omvända alternativet hade varit att exponera bilden utifrån de ljusare partierna, men då hade bilden blivit totalmörk i skuggorna, vilket hade blivit svårare att rädda i RAW-framkallningen. Jag tyckte inte att de överexponerade delarna från strålkastarna störde.
Precis alla partier gick inte att rädda från överexponering. Om man skulle göra det hade man behövt sätta ihop en HDR-bild (High Dynamic Range) av minst tre olika exponeringar men jag såg inte riktigt anledning till det i det här fallet. Jag drog i de flesta reglagen i RAW-framkallningen för att få bilderna att ”poppa” lite mer. Som ni ser i bilden ovan så har jag dragit ner Highlights och Whites till -100 för att rädda så mycket som går av de överexponerade partierna, samtidigt som jag har dragit upp Shadows och Blacks en hel del för att ljusa upp partierna med sämre ljus. Bilderna fick även en släng av Clarity och Vibrance, och så valde jag i just dessa bilder att öka på färgmättnaden i enbart de gula tonerna så att traversen i taket fick en väldigt klargul färg som ger en härlig kontrast mot det blåa i resten av bilderna. Vitbalansen har jag satt till en väldigt kall ton. Det gjorde sig bra i denna miljö tyckte jag, cleant och snyggt.
Nedan finns ytterligare ett par av de färdiga bilderna från fotograferingen.



The post Fotografering i industri och fabriksmiljö appeared first on MARKUS P.