Quantcast
Channel: MARKUS P
Viewing all articles
Browse latest Browse all 46

Test: NiceFoto RQ800C med High Speed Sync

$
0
0

Jag och två kollegor har testat batteriblixtarna NiceFoto RQ800C i rätt tuffa förhållanden. 16-årige freestyle-kanotisten Hugo Wredendal visade upp sina färdigheter mitt i centrala Örebro i forsen vid slottet. Ett perfekt tillfälle att testa High Speed Sync för att frysa snabb action med hjälp av kortare slutartid än vad som är möjligt utan HSS.

Hugo tävlar i freestyle och kommer bl a att representera Sverige i världscupen: https://www.canoeicf.com/canoe-freestyle-world-cup/sort-2018

En beskrivning av sporten från canoe-europe.org:
”Freestyle kayaking is a white water sport where the paddler performs a range of acrobatic tricks and manoeuvres on a river feature (artifical or natural) such as a wave or hole. The discipline is enjoyed by many as a recreational sport and at the top level by those participating in competitions both nationally and internationally. The sport is constantly moving forward with paddlers developing new spectacular moves.”

Ljussättning

Vi valde ut en plats att fota från och riggade upp två av blixtarna snett bakifrån med en mindre reflektor+raster för att få en ganska stark highlight snett bakifrån/uppifrån samt en upplättningsblixt med beautydish och raster framifrån. Vi testade lite olika slutartider, bländare och ISO och kom fram till 1/2000, f/2.8 och ISO400 som ett bra recept. Alla blixtar stod då på full styrka och 1/2000 sekund bedömde vi skulle vara tillräckligt kort slutartid för att få skarpa bilder. Upplättningsblixten framifrån hade vi först stående på stativet men vi la den ner för att få en bättre vinkel på ljuset.

Bilder

Foto: Richard Ström
Canon 1Dx mk II, Canon 70-200mm f/2.8L IS II USM @ 85mm, f/2.8, 1/2000, ISO 400

Foto: Richard Ström
Canon 1Dx mk II, Canon 70-200mm f/2.8L IS II USM @ 90mm, f/2.8, 1/2000, ISO 400

Foto: Richard Ström
Canon 1Dx mk II, Canon 70-200mm f/2.8L IS II USM @ 85mm, f/2.8, 1/2000, ISO 400

Testresultat

FÖRDELAR MED NICEFOTO RQ800C:

Det första som är mycket anmärkningsvärt är batteritiden. Vädret för dagen bjöd på två minusgrader. Kyla är ju inte batteriers bästa vän i allmänhet. Men alla tre NiceFoto-blixtar hade FULLT batteri efter att ha stått påslagna i drygt en timme. Under den tiden sköt vi av ca 50 exponeringar på full power. Mycket bra!

Blixtarna ger med sina 800Ws ordentligt med ljus. På filmen nedan syns tydligt hur pass långt avstånd vi hade blixtarna på. Att kunna fota på 1/2000 med High Speed Sync med blixtarna på uppåt 20 meters avstånd och ändå få en schysst highlight är riktigt bra.

Dagen innan denna plåtning testade vi räckvidden på radiosändaren utomhus. Vi mätte inte avståndet men uppskattningsvis ca 300 meter – med byggnader och träd mellan kameran och blixtarna – var inga problem.

Dessa blixtar har Bowens-fattning. Eftersom jag har en hel del Elinchrom-tillbehör så köpte jag adaptrar till detta vilket funkar alldeles utmärkt. Minns inte vad de kostade men inte många hundralappar.

En lustig (men väldigt bra) sak jag upptäckte är att våra Canon-kameror som användes (1Dx mk II och 5D mk IV) tror att dessa blixtar är Speedlites, haha… I kamerans inställningsmeny för ”External Speedlite Control” så kommer dessa blixtar upp i menyn på kameran när man har radiosändaren i blixtskon och blixtarna påslagna. Det finurliga med detta är att blixtarna således går att placera i olika grupper (A, B eller C) och därmed kan styrkan för varje blixt styras separat, trådlöst från kamerans menysystem. Funkade klockrent! Man behöver då alltså inte röra några knappar alls på radiosändaren, som tyvärr även denna inte är så användarvänlig. Viktigt är att stänga av TTL i kamerans meny och istället styra blixtstyrkan manuellt.

NACKDELAR MED NICEFOTO RQ800C:

Den största nackdelen som dessa blixtar har är att de tyvärr inte är så användarvänliga. Menysystemet och förkortningar man har använt är bara inte logiska. Det finns ingen ”bekräfta-knapp” för att göra olika inställningar och symboler blinkar här och där i displayerna på blixtarna och radiosändaren. Allmänt krångligt och förvirrande, inte intuitivt. Det är inte så lätt och tydligt visat ”vart man är” i menyer och olika lägen. Det krävdes ganska mycket trial and error innan jag lärde mig hantera dem pga dålig användarvänlighet helt enkelt. Ibland funkar inte val av grupp och när man vill ställa styrkan på blixtarna mha radiosändaren, helt enkelt för att man inte vet vilket läge man är i eller hur man ändrar det. Jag körde factory reset på både blixtar och sändare ett antal gånger när jag skulle lära mig att hantera dom.

En annan nackdel är uppladdningstiden som var på tok för lång under de förhållanden vi fotade. Mellan 4 och 5 sekunder innan alla blixtar var redo. De tre blixtarna laddade även upp sig olika snabbt vilket var lite konstigt eftersom de är precis likadana och var inställda på exakt samma styrka.

Behind the scenes

Slutsats och betyg

Betyg 1-5
Batteritid: 5+
Användarvänlighet: 2
Prestanda: 4
Design: 2
Pris: 5

Som slutsats kan jag säga att man får väldigt mycket för pengarna med dessa blixtar. Prestandan får dock inte riktigt full pott pga den för långa uppladdningstiden vid full styrka. Hade uppladdningstiden varit bättre så hade man vid ett sånt här tillfälle kunnat få flera exponeringar vid varje försök. Nu fick vi bara en chans varje gång Hugo befann sig mitt i forsen då han inte kunde hålla sig kvar på exakt samma ställe så länge. Det hade varit bra att kunna smälla av åtminstone tre exponeringar per tillfälle.

Kortaste brinntiden är 1/19 000 sekund vilket matchar Profoto B1 ifall man vill frysa snabba rörelser med den tekniken i studio istället för utomhus med HSS som i det här testet. Blixtstyrkan blir då förstås väldigt, väldigt låg. Det finns även strob-funktion (vilket jag inte har testat än). Och det till 1/3 av priset av vissa dyrare märken med ungefär samma funktionalitet. Batteritiden är enormt bra och man får ordentligt med kräm i ljuset när det behövs. Kan man stå ut med att användarvänligheten och designen inte är den bästa och att det krävs lite övning innan man har lärt sig blixtarna så är det ett mycket bra köp. Det finns en del kvar att önska vad gäller menyerna och användargränssnittet, men dom är fullproppade med funktioner och slår de flesta dyrare märken vid jämförelse av spec.

The post Test: NiceFoto RQ800C med High Speed Sync appeared first on MARKUS P.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 46

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!