För att skapa en ”overklig” reklambild som denna krävs naturligtvis en hel del retuschering men även rätt utgångsmaterial. I den här artikeln visar jag steg för steg hur en sådan bild skapas.
Skiss
Jag utgick ifrån en idé i mitt huvud om att skapa en reklambild med ”vatten-splashar”, ni vet en sån där man brukar se i tidningsannonser ibland för stora märken inom hårvård, shampoon etc. Det här var alltså inget jobb på uppdrag utan bara ett eget projekt för att se om jag kunde få till det sådär reklamigt och ”overkligt” som man kan se i en del produkt- och reklambilder. Visste inte riktigt från början vilken produkt/flaska jag ville fota så jag åkte till den lokala mataffären och kollade runt lite i hyllorna för hårprodukter. Loreal Elvital hade en klockren djupt röd färg, så dom fick det bli! Köpte en flaska balsam och en flaska shampoo.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Skissen för min färdiga bild kladdade jag ner på ett par minuter i Photoshop. Jag tänkte att en blå bakgrund med en toning/spot i mitten skulle funka bra ihop med det röda i flaskorna.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Fotografering
Ljussättningen för bilderna på flaskorna bestod av tre blixtar. Två blixtar med standardreflektor och raster för att skapa highlights i flaskorna. Dessa slog jag genom kalkerpapper. Den tredje blixten satt på bomstativ, ganska rakt uppifrån. Även denna hade standardreflektor och raster. Blixten ovanifrån slog jag genom en diffusorduk.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Jag var osäker på om jag ville ha flaskorna torra eller blöta, så jag fotade helt enkelt både och. Flaskorna ställde jag upp på en bit frigolit och vinklade dem som jag ville ha dem. Det som inte syns i bilderna nedan är att jag använde träpinnar och häftmassa för att hålla flaskorna på plats.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Jag fotade en flaska i taget. När jag hade bilden jag ville ha på den torra flaskan så duschade jag den med en 50/50-blandning av glycerol och vatten. Glycerol kan köpas på Apoteket: https://www.apoteket.se/produkt/glycerol-apl-300-ml-flaska-243268/. När man använder glycerol och vatten så får dropparna en rund form och ”pärlar” sig. Jag sprayade med en liten ”Mini Mister” köpt på Panduro: http://www.pandurohobby.se/Katalog/30-Papper-Stamplar/3010-Stamplar/301050-Ovriga-tillbehor/1/510471-Sprayflaska-Mini-Mister-3-st. Eftersom jag hade kameran på stativ och flaskorna i exakt samma position så underlättade det om jag ville maska fram droppar på bara vissa delar av flaskorna senare i retuschen.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Retusch
”Splash”-bilderna jag använde i det här fotomontaget är köpta royalty-fria bilder. Jag har även tagit sådana bilder själv, men det är väldigt mycket att städa upp i studion när man fotar sånt. Vill man ha större splashar så är det väldigt mycket enklare att köpa de bilderna. Googla på ”water splash stock photos” (https://www.google.se/search?q=water+splash+stock+photos…) så får ni en drös med träffar.
Vill man fota sådana bilder själv så krävs det blixtar med extremt kort brinntid. Det är den korta brinntiden som ”fryser” den snabba rörelsen och ger skarpa konturer utan rörelseoskärpa. Jag har tre st Nicefoto RQ800C (http://en.nicefoto.cn/Products/n_flash/2015401.html) till detta ändamål. Det är ett billigt alternativ till dyrare märken såsom Profoto, men man får ändå funktionaliteten med kort brinntid vilket är väldigt användbart ibland.
I videoklippet nedan visar jag hur det kan se ut när man fotar ”splash-bilder”. Just dessa jag tog använde jag dock inte i fotomontaget som den här artikeln handlar om. Men det jag gjorde var att ställa skärpan där jag beräknade att splashen skulle vara i luften, ändrade till manuell skärpa så den inte skulle flytta sig, och utlöste sedan blixten med en Pocketwizard radiosändare precis i rätt ögonblick. Sen är det bara att fota ett par hundra bilder och ha lite tur med plasket. Image may be NSFW.
Clik here to view.
Jag frilade flaskorna med pennverktyget. När formerna är så pass enkla som på dessa flaskor så går det realtivt snabbt. Ju mer noggrann man är i friläggningen desto bättre blir slutresultatet.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Ljuset och skuggorna på flaskorna förstärkte jag med en Dodge & Burn-liknande teknik, dvs med ett ljust och ett mörkt kurvlager. Jag ljusade även upp flaskorna överlag med ett kurvlager.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Genom att lägga ett lager med de blöta flaskorna över de torra flaskorna och passa in flaskorna exakt på pixeln så kunde jag sedan med hjälp av en lagermask ”måla” fram de vattendroppar jag ville ha på flaskorna. Resultatet nedan.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Bakgrunden kommer ifrån en av splash-bilderna. Sedan handlar den mesta retuschen om att klipp in snygga splashar på rätt ställen. Man kan använda olika tekniker för att få dessa att se bra ut. Det beror på hur ambitiös man är. Jag gjorde detta ”the hard way” och maskade fram varje vattenstänk och splash i ca 600% förstoring. Jag la helt enkelt en lagermask på splash-lagret och målade med vit och svart pensel. Man kanske även skulle kunna jobba med blandningslägen eller kanalmaskning av själva splashen och klippa in den, men jag gjorde det med hjälp av detaljpill och mycket tid. Image may be NSFW.
Clik here to view.
Så här ser en mask ut för en av splasharna:
Image may be NSFW.Clik here to view.

Jag ville ju i denna bild att vatten skulle gå över/framför flaskorna på ett par ställen. Då får man vara lite kreativ och detaljpilla med opacitet och justeringslager, och även lägga på lager med Hue/Staturation/Colorize där man vill att det ska synas rött istället för blått i vattnet (som ju i verkligheten är genomskinligt). Jag har även lagt till en svag spegling av vattnet i flaskorna samt en liten skugga. I övrigt är det mycket Healing Brush och Clone Stamp som är använt för att städa upp små prickar och stänk som inte ska vara med i bilden.
Jag vet inte exakt tidsåtgång för den här bilden men en uppskattning är 25-30 timmar, varav 3 timmar i studion. Det handlar om tålamod, tålamod och tålamod! Ju mer noggrann man är i varje del av retuschen desto bättre blir slutresultatet. Jag jobbade såklart inte 30 timmar i sträck med denna bild utan det var utspritt på 4-5 olika tillfällen.
För att se visa mer detaljer i bilden finns här en högupplöst version med vattenstämpel: www.markusp.se/download/elvital-fotograf-markus-p-3000px.jpg
The post Så här skapas en reklambild! appeared first on MARKUS P.