Som reklamfotograf stöter man ofta på en del återkommande saker som ”hör till branschen” reklamfoto så att säga. Efter några gånger lär man sig detta. Man känner igen fenomenen och lär sig hur man ska lösa det. Jag tänkte berätta lite om några såna grejer här och tips på hur man kan hantera dem.
1. Produkten finns inte

Många gånger i produktioner av broschyrer, roll-ups, annonser, förpackningar m.m. så ska marknadsmaterialet såklart finnas färdigt innan produkten lanseras. Detta gäller inte bara reklambranschen utan även industri och andra branscher. Det är bara det att produkten i fråga kanske blir färdig i sista sekund innan deadline, och då har man väldigt, väldigt kort tid på sig att producera marknadsföringsmaterialet och bilderna som ska användas.
I slutet av juni i år fotograferade jag lite bilder på förpackningarna till några av Korvbrödsbagarns produkter. Det var förpackningarna till Semlebullar och Friscobröd som hade fått ett nytt utseende, och dessa skulle promotas lite extra.

Jag blev kontaktad av Liljedal Communication, en reklambyrå i Örebro. Det var sista veckan innan semestern drog igång på riktigt så det var aningen bråttom, vilket i och för sig är standard i reklambranschen… När det är bråttom i en produktion så får man som reklamfotograf agera lite problemlösare. Man kanske får ta en extra tur med bilen och plocka upp något på andra sidan stan, snabbt fixa rekvisita som behöva etc.
Det förekommer ganska ofta att produkten man fotar inte är den slutgiltiga som produceras i fabrik utan en prototyp som är ”nästan klar”. I det här fallet var det ”dummies” vi fotade. Förpackningarna var därför inte gjorda i exakt samma plast som de förpackningarna som konsumenterna ser i hyllorna i matbutiken. Den här plasten var tjockare och hårdare vilket gjorde den lite svår att forma. Eftersom det var en annan plast så blev ju utseendet lite annorlunda också än om vi hade fotat en tunnare plastförpackning. Men det funkade! Man får göra det bästa av situationen.
2. Produkten har fel färg

En annan grej man kan stöta på är att någon metall- eller plastdetalj t ex är grön istället för röd, för att detta kanske var den enda färgen på den delen man kunde få tag på när man byggde prototypen.
Man får ofta lösa såna här problem med avancerad retusch, dvs att ändra bildens innehåll i Photoshop. Ändra färg på saker är ganska enkelt, men ibland får man klippa och klistra en hel del från andra bilder också för att bilderna som ska användas i marknadsmaterialet ska se ut så som produkten kommer att se ut när den produceras.
3. Deadline: Helst igår
Är du reklamfotograf så ska du helst leverera igår. Det är snabba puckar som gäller, vilket även är ganska signifikant för fotografyrket överlag. Vill man få fler jobb från samma kund och leverera så är det då helt enkelt bara att sitta uppe sena nätter och jobba, så enket är det! Då visar man att man brinner för det man gör och bryr sig om sina kunder.
Tänk dig bara själv in i en situation där du som privatperson är ”beställaren”. Om man lämnar in sin bil på reparation, beställer en tröja i en färg/storlek som var slut i en klädbutik eller väntar på den nya iPhonen så vill man ju att det ska hända nåt så fort som möjligt. Gäller även när man beställer grejer på nätet. Ingen gillar att vänta, och ju snabbare man levererar desto bättre intryck ger man hos sin kund. Tänk hur glad du blir när du får din tröja tre dagar tidigare än du väntat dig! Det omvända fallet, när du får vänta två veckor längre än vad som har sagts, blir att du inte anlitar det företaget/tjänsten mer i framtiden. Samma sak gäller självklart för fotografer.
4. ”Vi har ändrat oss…”
Man måste vara flexibel för kundens önskemål och alla som har stött på en kund som ändrar sig väldigt mycket vet att det kan vara extremt frustrerande. Om en sak har bestämts från början om vad som ska levereras, som sedan ändras under arbetets gång, så blir det kanske en hel del saker man får ändra på eller göra om.
Mitt tips är då att försöka att inte bli irriterad på kunden (så det märks i alla fall) utan att vara så tillmötesgående man kan. Man får då förklara att det absolut går att ordna, men att det såklart tar längre tid än vad man sa från början, och informera kunden om att prisbilden kommer att ändras. Om kunden är ok med det så är det bara att köra på. Det kan även hända att man kompromissar lite med sin egen tid och nedlagda jobb ifall det är en stor och viktig kund. I slutändan är det en nöjd kund man vill ha, det lönar sig i längden!
5. ”Det kan du väl photoshoppa?!”

En sak jag har märkt är att människor som inte själva jobbar med retusch och bildbehandling ibland har lite orimligt hög tilltro till vad som går att göra i retuschen. Vid fotograferingar med människor har ALLA fotografer hört nåt ”skojigt” skämt om Photoshop, det kan jag garantera!
Men när det kommer ”dumma frågor” om vad man kan ändra i efterhand så får man som fotograf vara saklig och tydlig. Ett exempel: Man fotograferar en produkt/person eller vad det nu är mot en ljus bakgrund och har gjort ljussättningen därefter, för det var det som önskades när man kom överens om vad som skulle fotas. Under fotograferingen så kommer kunden på:
-”Du, vi kan väl prova med svart bakgrund också, eller det kan du väl i och för sig ändra sen va?”
Precis som när en kund ändrar på uppdragsspecen som i punkt 4 så händer det att man blir aningen frustrerad inombords, men då får man förklara vilka problem detta önskemål innebär, helst utan att bli för tekniskt detaljerad inom ljussättning och retusch. Man får även förtydliga att detta kommer att ta längre tid och därmed innebära en annan kostnad än vad som sades från början. För många gånger så förstår inte uppdragsgivaren att deras önskemål/frågor om retusch innebär mer jobb, eftersom de inte jobbar med det som en fotograf gör.
Det är en utmaning, men man bör absolut inte dumförklara sin kund, det är inte så snyggt! Ett exempel på ett tillmötesgående svar kan vara:
-”Det GÅR, men då måste jag rigga ner det som är uppriggat nu och ändra lite i ljussättningen, för om jag ska byta färg på bakgrunden till svart i Photoshop så kommer det inte att se riktigt bra och verklighetstroget ut och ni kommer inte att bli nöjda med resultatet. Det kommer att ta lite längre tid, men vill ni så kan vi självklart fixa det.”
The post 5 saker du stöter på som reklamfotograf appeared first on MARKUS P.